Om bloggen

Den här bloggen består till största delen av inscannade annonser från serietidningar från 80-talet, med mina kommentarer och tankar om dessa. Allt prydligt kategoriserat och med stora fina bilder.

Varför i h-e då?

Ja det kan man fråga sig. För att göra en kort historia löjligt lång så tar jag det från början. Runt 1984–1985 var jag 5–6 år och ströläste väl mest Kalle Anka och Bamse. Men inom de närmsta 5–6 åren började jag läsa mer och mer serietidningar och -album. Tarzan, Asterix och Buddy Longway var tidiga favoriter. Lite senare kom Fantomen, Western, Tintin och Blueberry. Min första besatthet blev Tarzan. Jag och min storebror åkte på marknader och seriebodar och samlade på oss allt vi hittade. Av någon anledning tvärdog Tarzan-intresset en tid därefter. Brorsan bytte till Buster och 91:an, jag till Western och Fantomen. Tidningshögarna växte och läslusten och samlarglädjen frodades. Under en förvirrad period prenumererade jag till och med på Knasen och Lilla Fridolf(!). Sen kom tonåren och nu dog intresset igen. Serietidningar var barnsligt. Tarzan-samlingen såldes för en spottstyver (hur kunde vi?!). Fantomen började med färg. Jag bytte till Pyton och körde det ett par år innan jag slutade med den också.

Med serietidningarna i källaren jobbade jag första halvan av 00-talet som ung 20-åring på reklambyrå. Här väcktes ett litet intresse för annonser och reklam. Några år senare var jag småbarnsförälder och jobbade på webbyrå i Stockholm där man såg seriebörsar här och där, och nu hände något. Begynnande 30-årskris? En saknad av barndomens okomplicerade tillvaro? Hursomhelst – här skulle det samlas på serietidningar igen! Källaren genomsöktes, tidningar inventerades och sorterades och noggranna listor skrevs.

Nostalgitrippen var total, men det var inte bara serierna som väckte minnen till liv – annonserna gav minst lika stor effekt. Ibland produkterna, ibland själva annonserna. Och så småningom föddes idén om att på nåt sätt dokumentera dessa ibland fula, ibland riktigt fina, ofta ganska töntiga verk. För andra nostalgikers nöje, men mest för mitt. Och så var bloggen född.

Dennis Germundal
dennis [at] 80talsreklam.se

Prenumerationshistorik:
1987: Tarzan
1988: Kalle Anka & C:o
1989: Western
1989: Fantomen
1990: Fantomen
1991: Lilla Fridolf
1992: Knasen
1994: Pyton
2015: Fantomen
2016: Fantomen
2017: Fantomen