Coops glass på Konsum & Domus, men inte på Servus

Glass från Coop

Glass och en pingvin, okej jag fattar kopplingen. Men surfbrädan? Pingvinen är på solsemester på varmare breddgrader förstås och då kan det sitta fint med en glass.

Glassarna kommer från Kooperativa Förbundet. Varumärket heter Coop men butikerna hette Konsum (vanlig butik) och Domus (stormarknad). Det är dock svårt att reda ut alla turer kring dessa butiker. Men vi gör ett försök, eller hur! Det verkar ha börjat 1956 då Domusvaruhusen började byggas. Någon gång dök Konsum upp, men även Servus fanns med i soppan från ca 1970. Under 80-talet började Domusvaruhusen avvecklas och flera omvandlades till gallerior kombinerat med Konsumbutiker. Men förbundet hade också stormarknader med namnen Obs!, Robin Hood, B&W och Prix. I början av 90-talet bytte många av butikerna namn till Gröna Konsum, och då försvann Servus helt (utom en sista överlevare i Karlshamn som bytte namn till Coop Konsum först hösten 2007). 2001 började alla stormarknader byta namn till Coop Forum. Strax efter bytte Gröna Konsum namn till Coop Konsum. Så sent som 2013 revs det sista Domusvaruhuset, det i Kristianstad.

Varför då denna djupdykning i Konsumbutiker? Jo för att när jag var barn minns jag att på affären i mitt område stod det Konsum – Domus – Servus. Men i den här annonsen står bara Konsum och Domus, trots att Servusbutikerna levde i högst välmåga 1984. Jäkligt mystiskt skulle jag säga!

Jaha, men om vi skulle ägna åtminstone ett par rader åt glassarna också? Då vill jag nämna att jag tydligt minns dessa glassar med sina räfflade ytor. Choklad, Kola och Apelsin saftis (särskrivning antar jag?) vet jag att jag åt som barn. Förmodligen några av de andra också, men självklart inte Laktrits! Notera att nyheterna ”Kola” och ”Cola-is” skrivs med olika begynnelsebokstäver och det ser ju lite konstigt ut. Överhuvudtaget känns namngivningen inte konsekvent utförd.

Goliat 6/84

10 tankar kring ”Coops glass på Konsum & Domus, men inte på Servus

 1. Micke

  Finns en enkel förklaring till Cola-is och Kola. Isglassen smakade fryst Coca Cola medan Kola smakade som en godis-kola. Har för mig glassen Kola var ganska smarrig.

  Svara
 2. Mikael

  Glassarna är väldigt konsekvent namngivna, skulle jag vilja säga. Alla heter vad de smakar (förutom ”Bägare” då). Samma koncept som Domus/Konsums produktlinje ”Blåvitt” där produkterna också hade ”självevidenta” namn. Glassen ”Choklad vanilj” tycks för övrigt vara väldigt lik den som fanns i Blåvitts sortiment, såldes i sexpack har jag för mig, säkerligen under namnet ”Glasspinne” eller snarlikt. Minns också, som tidigare postare, tydligt räfflingen på glassen, samt att de var doppade djupare ner i chokladen så att det fanns choklad även på själva pinnen. Dvs vaniljglassen skymtade inte fram nere vid pinnen, som på andra glassar. Kändes lite lyxigt, tyckte jag.

  Svara
  1. 80-talsreklam

   Jag måste förtydliga mig gällande namngivningen.

   Det finns två isglassar, namnen är ”Apelsin saftis” och ”Cola-is”. Borde vara ”Apelsin-is” eller ”Cola saftis”.

   Sen har vi en glass som heter ”Choklad vanlij” och en som heter ”Choklad”. Den sistnämnda innehåller… choklad och vanilj!

   Sen har vi det faktum att det finns två glassar med exakt samma namn.

   Namngivningen är inkonsekvent, för att inte säga helt uppåt väggarna!

   Svara
   1. Micke

    Håller inte med dig helt gällande isglassarna. Apelsin saftis smakade frusen apelsinsaft medan Cola-is smakade frusen Cola-läsk. Ska det vara konsekvent borde det heta Apelsin-saftis och Cola-läskis alternativt Apelsin-is och Cola-is. Det horribla i sammanhanget är ju dock att vi i namnet Apelsin saftis kan notera en särskrivning av ytterst tidigt datum.

    Svara
 3. Jon

  Konsum som namn på KF:s butiker har funnits sedan slutet av 1800-talet! Vissa butiker hette även Kooperativa fram till 50/60-talet tror jag. Men snart kommer alla butiker heta Lilla Coop, Coop eller Stora Coop. Lite sorgligt tycker jag. En mer än 100-årig epok går i graven.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *