Commodore 64 – press play on tape baby!

Commodore 64

Äntligen lite datorspel här i bloggen, och vi går ut hårt med Commodore 64. Min granne hade en sån här och min bror en Commodore 128. Faktum är att runt 100 000 såldes i Sverige, och 17 miljoner i världen, vilket gör Commodore 64 till världens mest sålda hemdator.

Commodore 64 tillverkades mellan 1982 och 1994 och lanserades i Sverige våren 1983. Priset var då ca 6 000 kr men sjönk snabbt. Uppföljaren Commodore 128 släpptes 1985 men blev inte samma succé vilket man får förmoda är orsaken till att det är föregångaren som visas upp i denna annons. Det som däremot är lite underligt är att annonsen visar modellen 64C från 1986 och inte 64G från 1987. Överhuvudtaget är det väldigt tidstypiskt att göra en annons för en 6 år gammal dator och låtsas som ingenting.

800px-Commodore-DatassetteDet charmiga med Commodore var så klart bandstationen. Man kunde alltså spela in datorspel på vanliga kassettband och sedan spela dem i datorn! Sen fick man ha listor med spelen samt vid vilka tider på bandet de började och sen spola bandet till strax före rätt tidpunkt, trycka på Play och spänt hoppas att datorn hittade spelat. Alltid lika spännande! Några spel jag spelade är Who Dare’s Wins, Blue Max och 1942.

Här kan man se ett litet YouTube-klipp som visar en del av proceduren:

Typiskt för 80-talets spelannonser är att man har med en fin/häftig bild/illustration istället för att visa hur spelet faktiskt ser ut. Detta för att spelen var så fula. Tänk bara hur annonsen skulle sett ut med fotot utbytt mot denna skärmdump från California Games:

0903a

Fantomen 16/89

17 tankar kring ”Commodore 64 – press play on tape baby!

 1. Fredric

  Härlig nostalgi!!

  Om man hade ”piratkopierade spel” (fast begreppet fanns ju inte ens) på kassettband, så var man trungen att ladda ett litet program innan som hete Turbo. Fanns flera olika, Turbo250 och Great Turbo är två som jag minns. Fast sen när polaren fick diskettstation, så var det så fränt så det var ju hightech deluxe..

  Svara
  1. 80-talsreklam

   Åh, diskettstation har jag aldrig provat ens! Det var bara piratband som gällde. Kanske nåt köpt band. För det fanns väl spel att köpa på band?! Vore konstigt om bandstationen enbart var till för piratkopior menar jag. Och i så fall, när man önskade sig California Games i julklapp från mormor var det viktigt att hon köpte den på rätt media (diskett eller band) för butikerna hade två versioner av alla spel eller?

   Svara
 2. K-Mac

  Kommer ihåg att man även hackade diskettstationen – och diskarna – för att öka volymen/disk. Skruvmejsel behövdes till kasettstationen också då tonhuvudet behövdes justeras för att få tillgång till alla hackade spel som man hade på band. Räkneverket på kassettstationen var jätteviktig. Då varje kassett kunde innehålla tonvis med spel.

  Boulder Dash, International Soccer, Wasteland, Leaderboard Golf, Pirates!, Project Firestart, Defender of the Crown, Exploding Fist, Microprose Soccer, Barry McGuigan Boxing, Bruce Lee, Summer- och Wintergames… Många minnen.

  När Amigan kom tyckte man de bara satsade på bättre grafik, utan att lyfta spelinnehållet.

  Svara
  1. Johan A

   Man hackade inte diskettstationen utan man köpte en Fast Load Cartridge.
   Disketterna var enkelsidiga men för att kunna använda även andra sidan stansade man ett fyrkantigt hål i kanten med en disk notcher.

   Svara
 3. Marco Wüst

  Jag körde att kassetterna i min bergsprängare för att söka upp spelen, den gick det att spola och medlyssna samtidigt. Det blev många timmar lyssnandes på sqeeeek____sqeeeek o.s.v. :)

  Vem kommer inte ihåg ’Load ”spel”,8,1’!! :)

  /Marco

  Svara
 4. Glenne

  Hej alla ’players’.
  Jag minns också denna tid. Jag älskade den.
  Jag har försökt att minnas och få tag i tre program som jag älskade, men jag vet inte vilken plattform eller exakt vad de hette. Kan ni hjälpa mig?

  1. ’Maze’ (tror jag) –
  Man gick igenom en korridor och kunde bara se framåt. Kunde vända sig vänster eller höger och ser då en korridor till eller en vägg. Uppgiften var att gå igenom labyrinten på tid – söka upp fyra ’skatter’, leta reda på utgången och där lösa ett ’mastermind’ (fyra okända) för att komma ut. (fanns möjlighet att se hela labyrinten från ovan – och då memorera placeringar av gångar – för att sedan kastas in i korridorjagandet igen.

  2. Namn – minns ej (Kanske sex tecken med ett C – hm…) (hm… igen – Scramble!??)
  Man flyger sitt skepp från vänster till höger. Kommer in i en ’grotta’ med stalaktiter och stalagmiter från tak och golv. Undvik dem. Skjut ner monstren. Akta dig för artelleri, Skjut ner hindrande väggar. Ta dig så långt som möjligt igenom grottsystemet (jag kom aldrig igenom).

  3. Namn – minns ej (Apocalyps?)
  En liten helikopter har till uppgift att undsätta sina soldatkamrater – UNDER jord(!) – ner i ett ’brunnsschakt’, skjut sönder hinder, ta dig fram till dessa tio soldater som finns där nere i underjorden i ’labyrinter’ – hämta dem genom att bara landa bredvid dem och få dem ombord. Återvänd hem till ’ovan jord’.

  (Kanske går något av dem på VIC-20 redan.

  Vidare – går det att köra dessa emulerat idag? på OS X?

  /Gl

  Svara
   1. 80-talsreklam

    Tycker också 3an låter som H.E.R.O. Det körde jag på Amiga men det kanske fanns på fler konsoller.

    2an låter som en beskrivning av Lifeforce till NES men jag inser att det inte är det du är ute efter.

    Hoppas du får svar!

    Svara
 5. Erik

  Ljuva minnen! Låter lite som Airwolf också, men där var det vetenskapsmän istf soldater som skulle räddas har jag för mig.

  Svara
 6. Antiscamp

  Kudos för nostalgin på den här bloggen!

  Jag spelar fortfarande de gamla Commodore 64-spelen då och då. Numera är det lätt att bara installera en emulator (jag har en som heter WinVice) och ladda ner spelen från c64.com. De där gamla spelen får mig nästan att gråta av glädje och drömma mig tillbaka till en mycket lycklig barndom.

  Jag brukar säga att om jag hade en tidsmaskin skulle jag inte alls åka tillbaka till slaget vid Waterloo, pyramidbygget eller Jesu korsfästelse eller skit, utan skulle åka till 1987; läsa lite Fantomen, spela Sid Meier’s Pirates! och se på Alf. LOL

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *