Märkbart billigt med Byggis

Originalet

”Utmanaren”, vilken fin omskrivning för ”den billiga och dåliga kopian”! Med LEGO-tokiga barn vet jag om någon hur häpnadsväckande dyrt det är, så visst, konkurrens är bra. Men jag har ändå lite svårt att uppskatta Byggis flagranta snyltande, trots ”ärliga, transparenta plastförpackningar” som låter sympatiskt.

Jag hade inget byggis själv men har förstått att det var vanligt under 80-talet. Det speciella med det var att själva bitarna var fyrkantiga standardbitar och så användes pappbitar med tryck till gubbar och sådant. På något sätt lyckades de få licens för att göra set med bl.a. Super Mario Bros., Jurasic Parc, Turtles och Flintstones.

”Billigt så det märks” är ren och skär humor. Det vanliga är ju annars att det inte ska märkas så mycket att man köpte det billiga alternativet.

Annons av det något anonymt betitlade AD Production AB.

Månadens Äventyr 9/86

2 tankar kring ”Märkbart billigt med Byggis

 1. Ghazkull

  Kul att se!
  Såg faktiskt för bara någon dag sedan denna reklam på baksidan av en annan gammal tidning och minns med fasa att det fanns några billiga Lego-aktiga klossar som var helt värdelösa att kombinera med riktig Lego. Om det var just Byggis vet jag inte men dom var åtminstone tillräckligt usla för att jag för all framtid skulle hålla mig borta från liknande kopior.
  De ärliga förpackningarna känns väldigt Svenskt.
  Minns att många andra leksaker också fick ärliga (och trista) förpackningar istället för askar med fantasifull box art.
  Airfix klassiska askar med snygga tecknade flygplan (ofta i stridssituationer) byttes ut mot fotografier på en färdigbyggd plastbyggsats med en upphetsande svart-vit ritning som underlag.
  Trist och säkert inte lika säljande vilket troligen bidrog till att de äldre bilderna snart var tillbaka igen :)

  Svara
 2. Flammen

  Jag kom över en låda med Super Mario Byggis för ett litet tag sedan.
  100 bitar fortfarande i originalkartong och med prislappen kvar: 39:90 hade den gått för en gång i tiden. Själv gav jag bara 15 kronor!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *