Merry, godaste läsken i världshistorien

Merry

Om Fanta Black Orange slår an en ton av nostalgisk förtjusning verkar inte den vara nånting mot känslorna som väcks när gamla Merry förs på tal. ”Merry? Åååhhh!” är morsans reaktion. Farsan kontrar med ”Mmm den var god den, den var riktigt god.” När jag pressar dem lite får jag fram att den smakade som 7-Up ”fast mycket, mycket godare”. Jag kan inte ens föreställa mig hur extremt god Merry var alltså!

Det har inte varit jättelätt att hitta fakta om Merry (men väl en samling fina annonser från 60-talet) men det här är vad jag kommit fram till: Bjäre Industrier lanserar Mer 1961. Några år senare vill de in på den kolsyrade marknaden och lanserar då Merry, enligt Bjäre en dryck av hög kvalitet och ”vuxen” smak. Det vuxna verkar betyda att den är lite mindre söt än annan läsk. Enligt uppgift smakar den som sagt ungefär som 7-Up och enligt en annan uppgift fanns ingen läsk med citron/lime-smak i Sverige vid den här tiden.

För att få fart på försäljningen kördes en omgång galna tävlingskampanjer. Man skulle samla kapsyler och kunde då till exempel vinna en livs levande elefant, en sprillans ny och rosafärgad Rolls-Royce eller en resa till Beirut. För att vinna Rollsen skulle man dock samla in hela 849 999 kapsyler. Närmast kom Svenska Missionskyrkans ungdomsförbund som samlade in 300 000 och fick ett par Land Rovers som tröst. En privatperson lyckades dock vinna elefanten! Men han bytte den mot kontanter och elefanten hamnade på Eskilstuna djurpark.

En variant kallad Merry Sirocco dök upp 1967, men den hittar jag absolut ingen info om, förutom en bild på flaskan. Den nya, tjocka och ”tuffa” flaskan kom 1981 och som min annons visar lanserades Merry Orange 1982. Även den är höljd i dunkel, men man kan våga gissa sig till smaken i alla fall.

Bjäre och deras drycker Mer, Merry och Lift gick upp i Falcon 1985. Sen blir det lite grumligt. När försvann Merry egentligen? Vissa hävdar 1985, vissa säger bestämt att de köpt den på 90-talet. Vem vet? Hursomhelst, Bjäres gamla drycker köptes av Coca Cola 1997 och då borde ju Merry ha försvunnit, om inte förr. Där kunde Bjäres saga varit all men 2004 dammas varumärket av i ett försök av Coca Cola att tjäna pengar på julmust i Sverige bakom en anrik fasad.

Fantomen 12/82

49 tankar kring ”Merry, godaste läsken i världshistorien

 1. F.S.

  Det är inte lätt att hitta material om Merry. Tack för länkningen och skoj att någon tar tag i 80-talets reklam :-)

  Svara
   1. Sten-Lennart Eliasson

    Vad jag minns från min barndom (60tal). Så skulle man samla Merry kapsyler men det skulle vara en bild på en joker på insidan eller var det en joker på insidan på alla kapsyler. Jag är tacksam om nån minns nåt liknande. Hittar inget om nån joker och Merry på nätet.

    Svara
    1. Christer Halvarsson

     Jag minns också Merry väl å som sagt den var som
     7-up men godare å fuktigare på nåt sätt.
     När det gäller kapsyler och Jokern så, om jag inte minns fel så hade vissa en siffra istället för en Joker.

     Svara
 2. Mattias Johansson

  Jag är född 1986 och jag har klara minnen av att jag druckit Merry under de tidigaste åren i lågstadiet, dvs. runt 1993-94, kanske t.o.m. 1995? Så den har funnits in på 90-talet det garanterar jag, men jag har inte sett den sedan dess, så den måste försvunnit i den vevan.

  Hade Merry försvunnit på 80-talet hade jag knappast kommit ihåg den.

  Svara
 3. Victor

  Den sista gången jag drack Merry var i Sälen februarilovet 1994, sedan dess har jag aldrig sett den igen.

  Svara
 4. Dan Koehl

  Jag forskar på elefanter som funnits i Sverige, och försöker få fram mer information om elefanten Merry, vilket inte är lätt. det verkar som om hon köptes in av Bjäre 1964, stod på en gård utanför Kristiansstad, innan hon hamnade i Eskilstuna djurpark.

  Någon gång mellan 1967 och 1969 fraktades hon till Moskva, och där är spåren efter henne förlorade.

  Svara
  1. Peter

   1974 hade jag ”pryo” på Parken Zoo i Eskilstuna, de hade tre elefanter på den tiden, två indiska och en afrikansk. En av de gamla indiska damerna hette Merry så flytten till Ryssland måste ha skett senare!

   Svara
 5. Daniel

  Merry drack vi massor av 1996 när jag gjorde militärtjänstegöringen. Köptes främst in på fartyg/kustartilleri och vi hade vimplar för läsken som följde med större sändningar (planerade att sättas utanför en butik).

  Smakade mycket likt 7-up som jag kommer ihåg. Fungerade som måltidsdryck inom militären till lunch/middag (yes, väldigt nyttigt ;)

  Svara
 6. Sievert

  Merry sluta att produceras tidigt 80-tal, för att sedan tas upp igen ca. -92. Osäker på om brygger Falken någonsin tillverkade Merry på 80-talet.
  I filmen ”Himlen är oskyldigt blå” (med bla. Bill Skarsgård) sitter en 90-talsteklamskylt för Merry på en kiosk, filmen skall dock utspelas ca. 1975. En rekvisitamiss.

  Svara
 7. Gun dahlgren

  Jag är född 1954 och kommer ihåg att man som liten väntade på att läskedrycksbilen skulle komma åkande skramlet och förväntan ibland kunde man köpa en flaska ibland fick vi dela på en flaska smaken glömmer jag aldrig den var så god dricker ibland Sprite eller 7venUp inte alls lika god

  Svara
 8. BEnkt

  Intressant med bakgrunden. Speciellt med tanke på reklamfilmen för mer som gick 1999: en stå-uppare skämtar om kolsyrad mjölk mm men när han föreslår kolsyrad Mer blir det knäpptyst.

  Svara
 9. Håkan

  Jag köpte Merry runt 96-97 sista gången.

  Hittade en affär med 4-5st 1.5L flaskor och tog alla. Den var underbar med Absolut Currant! =)

  SOm 7:up/Sprite men JA godare! =)

  / Håkan

  Svara
 10. Kent

  Hej !

  Merry fins idag att dricka som Premier American Classic Lemon & Lime och inhandlas på Willys ta dock inte fel det är alltså INTE Premier fruktsoda som gäller denna smakar exakt som Merry men den är lite starkare alltså det är mindre vatten i denna dricka än i gamla tiders Merry!

  Svara
 11. Danne Modd

  Hej
  Jag kollat vem som äger rättigheterna till Merry, det är Coka Cola och jag har mejlat dom och frågat
  om dom kan tänkas ge ut den igen. Svaret jag fick var inte nu men kanske senare

  Svara
 12. Eva

  Jag kom ihåg elefanten Merry för jag nästan bodde i Parken zoo i tidiga tonåren.

  Hon var med i en filmsnutt där hon spelade munspel med snabeln.
  Hon var mycket ljus och en glad och sprallig elefant men det med Kristianstad tycker jag är konstigt för det var en unge när tävlingen var i Eskilstuna.

  Svara
  1. Christina Holm

   Att ungen var i Kristianstadstrakten stämmer. Jag fick träffa och klappa elefantungen i ladan där den hade inkvarterats under tävlingen. Det kom en lastbil till den gård i närheten där vi bodde på 60-talet, och de ville köpa hö och halm till en elefantunge som de hade hand om åt Bjäre, som skulle lotta ut den i en tävling. Jag fick följa med första lasset och åkte hem igen med dem när de skulle hämta andra lasset. Det var en oerhört stor upplevelse för ett litet barn på den tiden, som jag aldrig glömmer.

   Svara
 13. Paul

  Tack för en spännande läsning.
  Jo, Merry gick hand i hand med 7-UP. Drack mest på mitten av 80-talet innan den försvann från närområdet. 12kr flaskan? Minns den som sötare och markant fruktigare smak, kanske åt druv/äpple hållet än 7.
  7-up tenderade att ha en lite för tjock och syntetisk lime smak i jämförelse även om likheten i bottnen var stor. Man kan säga att det var Merry som ledde mig in på 7-up som substitut när den försvann. Minns att de skulle ha en annan Merry i helt genomskinlig flaska (~84) som smakade citron (eller var den sockerfri) minns inte riktigt. Ingen hit för min del iaf. Har dock inte hittat någon bild på den än men jag är rätt säker på att den fanns då pallarna stod bredvid varann i butiken och när den gröna en gång var slut var man ju tvungen att testa.

  Tycker att någon får stiga fram och ordna en FB grupp så man kan snabba på bryggerierna att åter släppa denna mytomspunna dryck (har inte kollat om någon finns). Jag menar bara argumentet att det verkar vara en konsensus att den smakar bättre än 7-Up borde ju vara uppseendeväckande.

  Svara
  1. 80-talsreklam

   Tack för alla Merry-minnen!
   Gruppen ”Vi som vill behålla trillingnöt och körsbär i likör i Alladinasken.” har 82 medlemmar, förvånansvärt lite ändå. Kanske för att de blandar in likör i namnet och splittrar trillingnöt-fansen.
   Hursomhelst tror jag en Merry-grupp skulle ha potential att bli större.

   Svara
 14. Patrick Tollgren

  Merry kom också som karameller i mitten på 80-talet. Som jag kommer ihåg det så innehöll de lite kolsyra så de poppade och fräste i munnen. Bara lite dock inte som Pop Rocks. Har även ett svagt minne av att de också fanns med appelsinsmak men hittar inget om dem på nätet över huvud taget karamellerna.

  Svara
  1. Torbjörn

   Yes, minns godiset väl. Köptes i liten påse och låg förpackade individuellt i denna, hade en ganska anspråkslös färg – brun/beige – men var ruggigt goda. Minns också att de ”fräste” lite i munnen.

   Svara
 15. Leif

  När Kristian Luuk gick ut från Handelshögskolan 1991 arbetade han i sex månader som säljare av Merry. Möjligen var detta en del i dryckens återlansering efter att ha legat nere i några år.

  Svara
 16. Micke

  Förstår inte alls fascinationen för Merry faktiskt. Smaken var ”sött neutral” och påminde mest om sockerdricka (och att jämföra den med den rivigt uppfriskande ”7 UP”,är som att jämföra en budget-Hyundai med en Merca E-klass !).Dessutom så var den idiotiska och mkt opraktiska 80-talsflaskan en design som fick det att kännas som om man drack ur en blomvas. Det är ett under att den hängde med så länge som den gjorde. Det fanns en massa djärva och intressanta produktinnovationer på 80-talet.En del av dem var bra,men Merry-flaskan tillhör dem inte..

  Svara
 17. Charlotte Nordin

  Fruktsoda, citrus-lime tillverkad av Vasa, ett företag i Stockholm smakar som Merry. Vi köpte den på Statoil i Vellinge.

  Svara
 18. Erka

  Åh Merry… Drack den bara en gång, men minns det som igår. Växte upp i Jönköping på 80- och 90-talet men har inget minne av att vi nånsin hade den hemma. Men så en gång, måste varit runt 1990, var jag på tennisläger i Helsingborg och då åt vi alltid lunch på en restaurang som hette Anna Kock. Sista lunchen chansade jag på en Merry som dryck till maten. Kanske var det nyhetens behag, men minns att jag tyckte att den var sensationellt god. Snygg flaska också.

  Svara
 19. MERRY

  Merry är och var DEN BÄSTA LÄSKEN man kunde köpa! Mycket nostalgi finns om Merry! Oerhört snygga flaskor som det stod Merry på.

  En del jämför seven up med Merry, och då är man bara en bit på väg…Merry utklassar seven up.

  Har kvar Merryflaskor ( tyvärr tomma ) samt även en STOR REKLAMAFFISCH ITYP HÅRDPAPP, från 1968-1969, O vilken reklam det fanns förr!

  Svara
 20. Micke

  Vasa bryggeri i Sundsvall torde vara den perfekta kandidaten att återuppta tillverkningen av ”Merry”. De har specialiserat sig på att snoka rätt på gamla recept på gamla läsksorter och dess upphovsrätter, ibland så långt tillbaka i tiden som 30-talet !. Det är bara ett problem: DE FÖRMÅR INTE DISTRIBUERA SINA LÄSK I STORSTOCKHOLM/MÄLARDALSREGIONEN !. Här sitter jag och är sugen på att återupptäcka ”Merry” och (ännu hellre) deras redan återlanserade ”XL cola”, ”Cars”, ”Vira Blåtira”, ”Loranga” och ”Cocobahia”, men icke.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *