Merry, godaste läsken i världshistorien

Merry

Om Fanta Black Orange slår an en ton av nostalgisk förtjusning verkar inte den vara nånting mot känslorna som väcks när gamla Merry förs på tal. ”Merry? Åååhhh!” är morsans reaktion. Farsan kontrar med ”Mmm den var god den, den var riktigt god.” När jag pressar dem lite får jag fram att den smakade som 7-Up ”fast mycket, mycket godare”. Jag kan inte ens föreställa mig hur extremt god Merry var alltså!

Det har inte varit jättelätt att hitta fakta om Merry (men väl en samling fina annonser från 60-talet) men det här är vad jag kommit fram till: Bjäre Industrier lanserar Mer 1961. Några år senare vill de in på den kolsyrade marknaden och lanserar då Merry, enligt Bjäre en dryck av hög kvalitet och ”vuxen” smak. Det vuxna verkar betyda att den är lite mindre söt än annan läsk. Enligt uppgift smakar den som sagt ungefär som 7-Up och enligt en annan uppgift fanns ingen läsk med citron/lime-smak i Sverige vid den här tiden.

För att få fart på försäljningen kördes en omgång galna tävlingskampanjer. Man skulle samla kapsyler och kunde då till exempel vinna en livs levande elefant, en sprillans ny och rosafärgad Rolls-Royce eller en resa till Beirut. För att vinna Rollsen skulle man dock samla in hela 849 999 kapsyler. Närmast kom Svenska Missionskyrkans ungdomsförbund som samlade in 300 000 och fick ett par Land Rovers som tröst. En privatperson lyckades dock vinna elefanten! Men han bytte den mot kontanter och elefanten hamnade på Eskilstuna djurpark.

En variant kallad Merry Sirocco dök upp 1967, men den hittar jag absolut ingen info om, förutom en bild på flaskan. Den nya, tjocka och ”tuffa” flaskan kom 1981 och som min annons visar lanserades Merry Orange 1982. Även den är höljd i dunkel, men man kan våga gissa sig till smaken i alla fall.

Bjäre och deras drycker Mer, Merry och Lift gick upp i Falcon 1985. Sen blir det lite grumligt. När försvann Merry egentligen? Vissa hävdar 1985, vissa säger bestämt att de köpt den på 90-talet. Vem vet? Hursomhelst, Bjäres gamla drycker köptes av Coca Cola 1997 och då borde ju Merry ha försvunnit, om inte förr. Där kunde Bjäres saga varit all men 2004 dammas varumärket av i ett försök av Coca Cola att tjäna pengar på julmust i Sverige bakom en anrik fasad.

Fantomen 12/82

41 tankar kring ”Merry, godaste läsken i världshistorien

 1. F.S. (1 kommentarer)

  Det är inte lätt att hitta material om Merry. Tack för länkningen och skoj att någon tar tag i 80-talets reklam :-)

  Svara
  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Det är ett hårt jobb men nån måste göra det :)

   Länkas den som länkas bör, keep up the good work!

   Svara
   1. Sten-Lennart Eliasson (1 kommentarer)

    Vad jag minns från min barndom (60tal). Så skulle man samla Merry kapsyler men det skulle vara en bild på en joker på insidan eller var det en joker på insidan på alla kapsyler. Jag är tacksam om nån minns nåt liknande. Hittar inget om nån joker och Merry på nätet.

    Svara
    1. Christer Halvarsson (1 kommentarer)

     Jag minns också Merry väl å som sagt den var som
     7-up men godare å fuktigare på nåt sätt.
     När det gäller kapsyler och Jokern så, om jag inte minns fel så hade vissa en siffra istället för en Joker.

     Svara
 2. Mattias Johansson (1 kommentarer)

  Jag är född 1986 och jag har klara minnen av att jag druckit Merry under de tidigaste åren i lågstadiet, dvs. runt 1993-94, kanske t.o.m. 1995? Så den har funnits in på 90-talet det garanterar jag, men jag har inte sett den sedan dess, så den måste försvunnit i den vevan.

  Hade Merry försvunnit på 80-talet hade jag knappast kommit ihåg den.

  Svara
  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Mycket intressant – stort tack för informationen!

   Svara
 3. Victor (1 kommentarer)

  Den sista gången jag drack Merry var i Sälen februarilovet 1994, sedan dess har jag aldrig sett den igen.

  Svara
  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Oj vi börjar verkligen ringa in det nu – tack för info!

   Svara
  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Aha okej, själv vet jag inte om jag kan skilja på Sprite och 7up faktiskt…

   Svara
 4. Dan Koehl (1 kommentarer)

  Jag forskar på elefanter som funnits i Sverige, och försöker få fram mer information om elefanten Merry, vilket inte är lätt. det verkar som om hon köptes in av Bjäre 1964, stod på en gård utanför Kristiansstad, innan hon hamnade i Eskilstuna djurpark.

  Någon gång mellan 1967 och 1969 fraktades hon till Moskva, och där är spåren efter henne förlorade.

  Svara
  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Mycket intressant, och vilket massivt ämne att forska om. Tack för infon!

   Svara
  2. Peter (2 kommentarer)

   1974 hade jag ”pryo” på Parken Zoo i Eskilstuna, de hade tre elefanter på den tiden, två indiska och en afrikansk. En av de gamla indiska damerna hette Merry så flytten till Ryssland måste ha skett senare!

   Svara
 5. Daniel (1 kommentarer)

  Merry drack vi massor av 1996 när jag gjorde militärtjänstegöringen. Köptes främst in på fartyg/kustartilleri och vi hade vimplar för läsken som följde med större sändningar (planerade att sättas utanför en butik).

  Smakade mycket likt 7-up som jag kommer ihåg. Fungerade som måltidsdryck inom militären till lunch/middag (yes, väldigt nyttigt ;)

  Svara
 6. Sievert (6 kommentarer)

  Merry sluta att produceras tidigt 80-tal, för att sedan tas upp igen ca. -92. Osäker på om brygger Falken någonsin tillverkade Merry på 80-talet.
  I filmen ”Himlen är oskyldigt blå” (med bla. Bill Skarsgård) sitter en 90-talsteklamskylt för Merry på en kiosk, filmen skall dock utspelas ca. 1975. En rekvisitamiss.

  Svara
 7. Gun dahlgren (1 kommentarer)

  Jag är född 1954 och kommer ihåg att man som liten väntade på att läskedrycksbilen skulle komma åkande skramlet och förväntan ibland kunde man köpa en flaska ibland fick vi dela på en flaska smaken glömmer jag aldrig den var så god dricker ibland Sprite eller 7venUp inte alls lika god

  Svara
 8. BEnkt (1 kommentarer)

  Intressant med bakgrunden. Speciellt med tanke på reklamfilmen för mer som gick 1999: en stå-uppare skämtar om kolsyrad mjölk mm men när han föreslår kolsyrad Mer blir det knäpptyst.

  Svara
 9. Håkan (4 kommentarer)

  Jag köpte Merry runt 96-97 sista gången.

  Hittade en affär med 4-5st 1.5L flaskor och tog alla. Den var underbar med Absolut Currant! =)

  SOm 7:up/Sprite men JA godare! =)

  / Håkan

  Svara
 10. Kent (1 kommentarer)

  Hej !

  Merry fins idag att dricka som Premier American Classic Lemon & Lime och inhandlas på Willys ta dock inte fel det är alltså INTE Premier fruktsoda som gäller denna smakar exakt som Merry men den är lite starkare alltså det är mindre vatten i denna dricka än i gamla tiders Merry!

  Svara
 11. Danne Modd (1 kommentarer)

  Hej
  Jag kollat vem som äger rättigheterna till Merry, det är Coka Cola och jag har mejlat dom och frågat
  om dom kan tänkas ge ut den igen. Svaret jag fick var inte nu men kanske senare

  Svara
 12. Anne (1 kommentarer)

  Frågade även nytillverkaren av de andra läskedrycker som återkommit, Vira blåtira mm, de försöker köpa receptet tydligen, men Coca Cola håller på det.

  Det var Vasa bryggeriet jag majlade och frågade.. http://www.vasabryggeri.se/

  Svara
 13. Eva (1 kommentarer)

  Jag kom ihåg elefanten Merry för jag nästan bodde i Parken zoo i tidiga tonåren.

  Hon var med i en filmsnutt där hon spelade munspel med snabeln.
  Hon var mycket ljus och en glad och sprallig elefant men det med Kristianstad tycker jag är konstigt för det var en unge när tävlingen var i Eskilstuna.

  Svara
 14. Paul (1 kommentarer)

  Tack för en spännande läsning.
  Jo, Merry gick hand i hand med 7-UP. Drack mest på mitten av 80-talet innan den försvann från närområdet. 12kr flaskan? Minns den som sötare och markant fruktigare smak, kanske åt druv/äpple hållet än 7.
  7-up tenderade att ha en lite för tjock och syntetisk lime smak i jämförelse även om likheten i bottnen var stor. Man kan säga att det var Merry som ledde mig in på 7-up som substitut när den försvann. Minns att de skulle ha en annan Merry i helt genomskinlig flaska (~84) som smakade citron (eller var den sockerfri) minns inte riktigt. Ingen hit för min del iaf. Har dock inte hittat någon bild på den än men jag är rätt säker på att den fanns då pallarna stod bredvid varann i butiken och när den gröna en gång var slut var man ju tvungen att testa.

  Tycker att någon får stiga fram och ordna en FB grupp så man kan snabba på bryggerierna att åter släppa denna mytomspunna dryck (har inte kollat om någon finns). Jag menar bara argumentet att det verkar vara en konsensus att den smakar bättre än 7-Up borde ju vara uppseendeväckande.

  Svara
  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Tack för alla Merry-minnen!
   Gruppen ”Vi som vill behålla trillingnöt och körsbär i likör i Alladinasken.” har 82 medlemmar, förvånansvärt lite ändå. Kanske för att de blandar in likör i namnet och splittrar trillingnöt-fansen.
   Hursomhelst tror jag en Merry-grupp skulle ha potential att bli större.

   Svara
 15. Patrick Tollgren (1 kommentarer)

  Merry kom också som karameller i mitten på 80-talet. Som jag kommer ihåg det så innehöll de lite kolsyra så de poppade och fräste i munnen. Bara lite dock inte som Pop Rocks. Har även ett svagt minne av att de också fanns med appelsinsmak men hittar inget om dem på nätet över huvud taget karamellerna.

  Svara
  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Detta var VÄLDIGT intressant. Jag har aldrig hört talas om Merry-karameller men tänker verkligen hålla utkik efter annonser med dom!

   Svara
 16. Leif (1 kommentarer)

  När Kristian Luuk gick ut från Handelshögskolan 1991 arbetade han i sex månader som säljare av Merry. Möjligen var detta en del i dryckens återlansering efter att ha legat nere i några år.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *