Nyhet: Fanta Black Orange

Fanta Black

Fanta Black Orange verkar ha varit mäkta populär, att döma av blogginlägg och kommentarer på nätet. Frågan är om det mest är nostalgi eller om fantasterna (hepp!) verkligen gillar blandningen Fanta/Coca-Cola så mycket att de står hemma och blandar till sin egen Black Orange till fredagsmyset.

Det konstiga med Fanta Black Orange är att den inte verkar ha funnits i något annat land än Sverige. Det vore intressant att veta varför den försvann men jag antar att den helt enkelt sålde för dåligt.

Läsk som smakar cola/apelsin har dock dykt upp här och där i världen sedan dess. I Tyskland är det riktigt stort och originalet heter Spezi. Coca-Cola har också en variant som heter Mezzo Mix. Förutom i Tyskland säljs den i Österrike, Schweiz och Finland. Pepsi har SchwipSchwap. I Japan finns Fanta Funmix och i vissa länder finns Coca-Cola Orange.

Annonsen är inte så mycket att orda om: kompetent och utan överraskningar. Det enda som sticker ut som rejält fult är understrykningen av ”ny”. Det kanske också borde ha varit en liten hög med kolanötter vid Black Orange-burken för att ge lite balans?

När man forskar om gamla läsksorter kan man vara säker på en sak: Vasa Bryggeri har lanserat den på nytt. I det här fallet heter deras variant SYD Black Orange, förmodligen för att de inte fick använda namnet Fanta.

Signerad annons igen, norska reklambyrån Reklamens Hus / McCann tar på sig denna.

Uppdatering 17/4 2012

Jag fick kontakt med Ole Askeland som jobbade på Reklamens Hus / McCann när annonsen gjordes. Han delade med sig av sina minnen:

”Hei!

Dette liker jeg! Du har utfordret de små grå cellene mine, og jeg skal
forsøke å svare så godt jeg kan:
– Jeg jobbet med Coca-Cola i Reklamens hus/McCann fra 1982 til 1985.
– Fanta Black Orange var aldri på markedet i Norge, kun i Sverige.
– Tore Bu var ”big chief” i Coca-Cola Norge, men også i hele Skandinavia.
Derfor var det nok at vi var involvert i annonsen.
– Jeg kan ikke huske om jeg var med og lagde denne annonsen, men det kan
godt være. Jeg ble mye brukt på svenske annonser, siden morsan er fra
Göteborg og jeg har vært mye i Sverige, snakker og skriver bra svensk. Dette tar jeg på norsk, siden jeg må tenke i tillegg ;o)

Bra blog du har – jeg er blitt follower!”

Fantomen 22/83

13 tankar kring ”Nyhet: Fanta Black Orange

 1. Pelle Sten (1 kommentarer)

  Det här är ju en av anledningarna att välja till exempel Max före andra burgarkedjor – du kan blanda din egen Black Orange.

  Svara
  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Det är ju trevligt, man kan göra det även på vissa McDonalds. Såna möjligheter kan dock lätt göra att det spårar ur alldeles :)

   Svara
  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Jag såg den där listan, vilken av sorterna menar du?

   Svara
  2. Conny Johansson (1 kommentarer)

   Jag älskade den läsken i min ungdoms glada dagar under 80 talet, minns att ett annat bryggeri (tror det var spendrups?) gjorde en likadan efter att Fanta tagit bort sin, då hette den Midnight sun.
   Black orange fanns/finns väl kvar som smakextrakt till sodastreamer? Det finns i alla fall cola/apelsinläsk att köpa i Tyskland, dock inte lika god som Fantas var :-(

   Svara
   1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

    Oj Midnight Sun känner jag inte till alls, och hittar inget när jag googlar – mycket intressant!
    Vet inte hur det är med soda streamer heller!
    I Tyskland verkar det som sagt väldigt stort med sån där Spezi som de kallart :)

    Svara
 2. Erik (2 kommentarer)

  Vad jag kommer ihåg så fanns M.A.C. Black Orange innan. Vilket bryggeri vet jag inte. Jag tyckte i alla fall att den var mycket godare.

  Svara
 3. Ellinor (1 kommentarer)

  Jag skulle JUST skriva att Krönleins tillverkar M.A.C. Black Orange och den finns att köpa bland annat på Lidl, men det hade ni redan uppmärksammat. Jag har dock inte smakat den, så jag kan inte uttala mig om den.

  Men till din första fråga… JA, den VAR faktiskt så fantastisk! Den var oerhört god. Det var dessutom den enda läsk min pappa gillade. Han hatar läsk i övrigt, men just blandningen apelsin och cola gillar han. Och jag med. Jag köper faktiskt ganska ofta en flaska Fanta Apelsin och en flaska Coca Cola och blandar 50/50. Det är gudomligt gott.

  Svara
 4. Adrian (1 kommentarer)

  Black Orange var supergod.
  Det var min favoritläsk när jag var liten men den fanns ju inte sådär jätte länge.

  Nr:2 på listan var dock mandarin Fanta som man kunde hitta i Finland :D

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *