Nyhet: Fanta Black Orange

Fanta Black

Fanta Black Orange verkar ha varit mäkta populär, att döma av blogginlägg och kommentarer på nätet. Frågan är om det mest är nostalgi eller om fantasterna (hepp!) verkligen gillar blandningen Fanta/Coca-Cola så mycket att de står hemma och blandar till sin egen Black Orange till fredagsmyset.

Det konstiga med Fanta Black Orange är att den inte verkar ha funnits i något annat land än Sverige. Det vore intressant att veta varför den försvann men jag antar att den helt enkelt sålde för dåligt.

Läsk som smakar cola/apelsin har dock dykt upp här och där i världen sedan dess. I Tyskland är det riktigt stort och originalet heter Spezi. Coca-Cola har också en variant som heter Mezzo Mix. Förutom i Tyskland säljs den i Österrike, Schweiz och Finland. Pepsi har SchwipSchwap. I Japan finns Fanta Funmix och i vissa länder finns Coca-Cola Orange.

Annonsen är inte så mycket att orda om: kompetent och utan överraskningar. Det enda som sticker ut som rejält fult är understrykningen av ”ny”. Det kanske också borde ha varit en liten hög med kolanötter vid Black Orange-burken för att ge lite balans?

När man forskar om gamla läsksorter kan man vara säker på en sak: Vasa Bryggeri har lanserat den på nytt. I det här fallet heter deras variant SYD Black Orange, förmodligen för att de inte fick använda namnet Fanta.

Signerad annons igen, norska reklambyrån Reklamens Hus / McCann tar på sig denna.

Uppdatering 17/4 2012

Jag fick kontakt med Ole Askeland som jobbade på Reklamens Hus / McCann när annonsen gjordes. Han delade med sig av sina minnen:

”Hei!

Dette liker jeg! Du har utfordret de små grå cellene mine, og jeg skal
forsøke å svare så godt jeg kan:
– Jeg jobbet med Coca-Cola i Reklamens hus/McCann fra 1982 til 1985.
– Fanta Black Orange var aldri på markedet i Norge, kun i Sverige.
– Tore Bu var ”big chief” i Coca-Cola Norge, men også i hele Skandinavia.
Derfor var det nok at vi var involvert i annonsen.
– Jeg kan ikke huske om jeg var med og lagde denne annonsen, men det kan
godt være. Jeg ble mye brukt på svenske annonser, siden morsan er fra
Göteborg og jeg har vært mye i Sverige, snakker og skriver bra svensk. Dette tar jeg på norsk, siden jeg må tenke i tillegg ;o)

Bra blog du har – jeg er blitt follower!”

Fantomen 22/83

16 tankar kring ”Nyhet: Fanta Black Orange

 1. Pelle Sten

  Det här är ju en av anledningarna att välja till exempel Max före andra burgarkedjor – du kan blanda din egen Black Orange.

  Svara
  1. Conny Johansson

   Jag älskade den läsken i min ungdoms glada dagar under 80 talet, minns att ett annat bryggeri (tror det var spendrups?) gjorde en likadan efter att Fanta tagit bort sin, då hette den Midnight sun.
   Black orange fanns/finns väl kvar som smakextrakt till sodastreamer? Det finns i alla fall cola/apelsinläsk att köpa i Tyskland, dock inte lika god som Fantas var :-(

   Svara
   1. 80-talsreklam

    Oj Midnight Sun känner jag inte till alls, och hittar inget när jag googlar – mycket intressant!
    Vet inte hur det är med soda streamer heller!
    I Tyskland verkar det som sagt väldigt stort med sån där Spezi som de kallart :)

    Svara
 2. Erik

  Vad jag kommer ihåg så fanns M.A.C. Black Orange innan. Vilket bryggeri vet jag inte. Jag tyckte i alla fall att den var mycket godare.

  Svara
 3. Ellinor

  Jag skulle JUST skriva att Krönleins tillverkar M.A.C. Black Orange och den finns att köpa bland annat på Lidl, men det hade ni redan uppmärksammat. Jag har dock inte smakat den, så jag kan inte uttala mig om den.

  Men till din första fråga… JA, den VAR faktiskt så fantastisk! Den var oerhört god. Det var dessutom den enda läsk min pappa gillade. Han hatar läsk i övrigt, men just blandningen apelsin och cola gillar han. Och jag med. Jag köper faktiskt ganska ofta en flaska Fanta Apelsin och en flaska Coca Cola och blandar 50/50. Det är gudomligt gott.

  Svara
 4. Adrian

  Black Orange var supergod.
  Det var min favoritläsk när jag var liten men den fanns ju inte sådär jätte länge.

  Nr:2 på listan var dock mandarin Fanta som man kunde hitta i Finland :D

  Svara
 5. Micke

  Som flera har varit inne på redan,så var Pripps med sitt ”Fanta Black orange”,inte först på bollen med att blanda cola + apelsinsmak. Historien om detta varumärke är egentligen historien om dess huvudkonkurrent,nämligen ”M.A.C. Black orange”.

  Så här var det:

  ”M.A.C. Black orange” (jag tror att ”M.A.C.” var en brittisk aktör,men är inte hundra) seglade in på den svenska marknaden,nå´ngång runt 1982-83.De gjorde verkligen inte mycket väsen av sig,särskilt inte i början,och erbjöd endast sin dryck i 33-centilitersburkar.I mataffärerna så tenderade de små burkarna (med sin VÄLDIGT diskreta etikett/interface !) att hamna lite i periferin på hyllorna. Åtminstone i stockholmsområdet,så var Pripps dominans på läskområdet rätt påtaglig vid denna tid (förutom i Coop-affärerna,som pushade för sina ”Wårby bryggeri”-märken.-Annars så svettades och stånkade såväl ”Pepsi” som ”Dr.Pepper” på,i sin strävan att närma sig Coca cola i storlek).I minilivs-ar,Pressbyråer,tobaksaffärer,lunchserveringar etc.,så bröt dock nykomlingen ny mark på kort tid.Intressant är att VUXNA förmodligen var den största konsumentgruppen i början (förmodligen,pga valet av ”branding”,som sagt),för att senare breddas nedåt mot barn/tonårs-kategorierna.1984 så började ”M.A.C. Black orange” äntligen koppla greppet på marknaden. Som fjunig tonåring minns jag hur man ofta hörde ””Haru testat/Va tycker´ru om; Den dära ””Makk Blakk årranschh”” ” ?. Det hade jag.-Och jag älskade den !. Ytterligare lite senare så dök drycken upp som 1 ½-litersflaska också,plus att en renodlad cola-version lades till,”M.A.C. Black cola” (i VITA burkar,för säkerhets skull !).

  Det var i det här skedet som Pripps bestämde sig för att komma in på arenan.-Med sin redan megastora marknadsdominans,valde de nu att släppa ”FANTA [!] Black orange”. Smaken var nästintill identisk,och priset,nå´n krona lägre än konkurrenten.Det är dock bara i bibeln som ”David” vinner över ”Goliat”. För ”M.A.C” trycktes tillbaka,blev alltmer sällsynt,och försvann till sist helt.Det här störde mig nå´t otroligt !. ”M.A.C.” tog risken att testa ett helt nytt koncept i Sverige,och kämpade för det.-Men när de väl nått fram till sina konsumentgrupper och det börjat gå bra,så kommer så storpotäten Pripps och sätter sig vid dukat bord,och tar över det !.Jag bojkottade passionerat ”Fanta Black orange”,men vad hjälpte det..

  ”Fanta Black orange” levde vidare till nå´ngång skiftet 80/90-tal.Grejen var att alla nu hade insett att ”Fanta Apelsin” + valfri cola,= Black orange dryck ! (för alla groggare [och andra] som ändå köpte en storflaska apelsinläsk OCH en dito cola,behövdes därmed ingen tredje part i läsk-väg). Det gjordes några halvhjärtade försök i början på 90-talet,att från olika håll åter blåsa liv i intresset för smakkompositionen,men efter 1993 kan jag inte erindra mig om att jag nå´nsin sett den igen.

  ”Fanta Black orange” har aldrig återuppstått.Men DÖM OM MIN FÖRVÅNING NÄR JAG NU SÅG DETTA:

  https://www.kronleins.se/product-page/mac-black-orange-50cl

  Som vanligt så når de riktigt goda och intressanta läsksorterna (som tex de från Vasa bryggeri eller RC Cola) aldrig butikshyllorna i storstockholmsområdet.-Och det är riktigt,riktigt tråkigt för mig..Men för er andra: GRATULERAR !.

  Svara
 6. Bosse

  M.A.C. Black Orange
  Fanns ju även som soda koncentrat, det köpte jag i en färg butik i Gnesta på 80.talet, jag lyckades som sista kund köpa dom 3.sista flaskorna 1984 dom räckte i 3.år innan det tog slut.

  Tror att jag fortf har en tomflaska liggade på landet i ett skåp.

  Ska kolla om man kommer ner nått i sommar.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *