Läskfest med Vira Blåtira

Vira Blåtira och Hicka Persika

Vira Blåtira var väl 80-talets läsk nummer ett? Klockrent namn och kraftiga färgämnen så tungan blev läckert blå. Hicka Persika minns jag bara till namnet och figuren medan de övriga helt har fallit i glömska: Halla Ballou, Kiviga Kruse och Halka Banalka.

Dessa drycker fanns 1984–1988 och sålde väldigt bra, åtminstone Vira Blåtira. Den gjorde en kort comeback 1997–1999 men gick tydligen inte lika bra då. Enligt vissa smakade 80-talets Vira Blåtira ”tutti frutti” medan 90-talets version smakade mer som skumbanan. Om det stämmer är det ju ett kardinalfel – återlansera en klassiker men ändra smaken! 2010 kom Vira Blåtira tillbaks igen, tack vare Vasa Bryggeri. Deras variant har skumbanan-smaken och när jag frågade dem om den påstådda ”original-tutti-frutti”-smaken svarar de att så vitt de vet har den alltid endast haft en smak, nämligen banan.

Inte så mycket att säga om teckningen men… figurerna är ju spritt språngande nakna! Hicka dessutom med stjärtskåra som går upp över magen. Kalle Anka och Nalle Puh går ju runt utan byxor men det här tar priset.

Annonsen verkar gå ut på att ta fram en figur till en ny smak. Eller till någon av de andra tre smakerna, om de inte redan hade figurer? Men då borde de väl ha varit med på festen i annonsen? Jag har inte hittat någon uppgift om ifall alla fem smaker lanserades 1984 eller om någon kom senare men Hicka Persika fick ju sin figur först 1986 enligt texten. Jag skulle i alla fall inte tro att det blev någon ny smak under det sista året 1988 men jag har hittat dessa två mystiska burkar i samma serie (Falkens Fantasiland) men ingen mer info om dem. Tävlingsbidrag?

Coola Boy
Zocke Zoda

Men nu undrar ni ju alla: hur gick det i tävlingen då? Och har du kollat upp det? Ja, jag har kollat upp det. En vän gick till Kungliga Biblioteket, letade fram Expressen från 26 juni 1987 och hittade annonsen här till höger (klicka för större bild). Hela 5000 bidrag(!) och 50 vinnare presenterade men ingenting om någon ny figur eller smak. Alla teckningar var förmodligen skitfula.

Fantomen 8/87

6 tankar kring ”Läskfest med Vira Blåtira

 1. Pingback: Större bilder | 80-talsreklam

 2. Anna (14 kommentarer)

  Hahaha! ”…Hicka dessutom med stjärtskåra som går upp över magen.” Detta var ju tyvärr bland det första mitt oskyldiga öga landade på. Nog för att Hicka är en persika men helt smakfullt är det ju inte, nej. Det är onekligen inte varje dag men ser sådan här ”spännande” typografi heller! Behövdes det sparas plats månne?

  Svara
 3. Ausgeflippt (2 kommentarer)

  Ohh! Den här annonsen kommer jag ihåg. Jag skickade till och med in ett bidrag, ett troll om jag inte minns fel. Men eftersom jag varken som barn eller vuxen har varit någon erkänd konstnär så vann jag givetvis inte. Däremot fick jag ett tröstpris i form av ett ark med några klistermärken :-)

  Den här bloggen är verkligen skitkul och har plockat fram en massa minnen!

  Ha en underbar dag :-)

  Svara
 4. H.kan (1 kommentarer)

  Ah, good times…
  5 000 bidrag, alltså! Då ska jag kanske vara stolt över att faktiskt ha varit en av vinnarna. Stort! :-)
  Tror dessvärre att den min klocka (Fasligt snygg (eh…?); svart plastigt armband och mycket riktigt Vira Blåtira på urtavlan. Värd 250 pix? Njae… kanske idag… med samlarvärdet påslaget) är förpassad till de sällare jaktmarkerna, och av min figur (vill minnas att han hette Adrian Banan, och hade grönt hår och astufft nitarmband) blev – tack och lov – vare sig läsksmak eller varumärke…

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *