Tio mesbjörnar i nacken

Mesbjörn

Messmör har jag aldrig smakat men från ungefär Dalarna och norrut verkar det vara väldigt populärt att ha på mackan. Jag har ingen personlig relation till vare sig björnen eller smöret men tror inte att det är något för mig – jag har som princip att aldrig smaka på något som jag inte gillade vid 10 års ålder. Av någon anledning är förpackningen och marknadsföringen riktad mot barn och sånt är ju lite intressant. Varför gillar barn messmör mer än vuxna? Det verkar inte särskilt sött och onyttigt utan består mest av vassle så det är ju inte jordnötssmör direkt.

Teckningen tycker jag är fin, jag tänker på scenen i Sällskapsresan II – Snowroller där den slemmiga schweiziska värdshusvärden Rudi Katz åker nedför backen med en ryggsäck full med baguetter. Filmen kom två år innan den här annonsen så jag tänker utgå ifrån att illustratören inspirerades av den scenen.

I övrigt är det i vanlig ordning en för lång text där tre avsändare försöker övertyga läsaren om att messmör är gott, att man ska gå i skidskola hos SYSO och att man ska bo på Sunwing (SunTrip?) hotell. För säkerhets (hepp!) skull klämde man in Fjällsäkerhetsrådet som fjärde logotyp. Dagens glosa: ”kont”.

Fantomen 4/87

7 tankar kring ”Tio mesbjörnar i nacken

 1. Anna

  Vad jobbigt för alla Esbjörn om Mesbjörn blivit superkänd…Jag funderar lite över valet att peta in en stenbumling i mitten av spåren. Är det för att visa på Mesbjörns vighet som han självfallet fått utav sitt messmörsförtärande månne?

  Svara
 2. Pingback: Rudi katz | Wishka

 3. Joel

  Jo, det är sött som sattan! Min far har alltid varit messmörsfantast, använder det till och med i stället för Bregott. Jag har aldrig förstått mig på det, och jag har provat några gånger, för att kolla om jag har ändrat smak.

  Vad jag _har_ kommit på, är att det kan vara gott med den klick messmör på ett McVitties digestive, till kaffe! (Använd enbart McVitties! Di däringa kopiorna är läbbiga..)
  De smakerna kompletterar varandra!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *