Kokosläsk, nej tack

Sommarläsk från Wårby Källa

Här har vi tydligen sommarläsk men särskilt somrig är annonsen då inte. Långärmad för stor tröja och betonggolv. Enhjuling var möjligen en fluga vid den här tiden, jag hade åtminstone två kompisar som hade varsin sådan. Betydligt vanligare var dock BMX och skateboard.

Jag minns mycket väl när läskflaskorna hade de där stora svarta ”fötterna” men de ser ut att ha metallkorkar också och det hade jag helt förträngt. Bland smakerna syns direkt Coca Bahia – en ganska vedervärdig brygd som smakade kokos. Det var en sån där läsk som man bara tog om alla andra var slut, och man undrade varför någon köpte den överhuvud taget. Italia (blodapelsin) har jag lite svårare att minnas men resten finns ju kvar än idag – fast det står inte ”Utmanaren” på Pepsi längre. Det kanske blev jobbigt när den aldrig gick om regenten?

Wårby Källa känner jag inte igen alls men det var tydligen platsen för ett anrikt bryggeri i Huddinge. Bryggeriet hade som synes en del stora varumärken i sitt utbud men köptes upp av Spendrups 1989. Ett av Wårbys egna varumärken som finns kvar än i dag är Norrlands Guld.

Nostalgibryggeriet Vasa har gjort oss alla en otjänst genom att återuppväcka Coco Bahia. Enligt dem ”avnjuts den gärna kall framför ett avsnitt av Miami Vice”. Vilken läsk är inte godast kall?

Fantomen 11/87

9 tankar kring ”Kokosläsk, nej tack

 1. JOnas

  1: Jag hade exakt en sån tröja! Minns den dock bara från fotografier.
  2: Coco Bahia och den bredvid (”Italia” nånting) användes väl mest som groggvirke?

  Svara
  1. admin

   1. Fränt! Var din också lite tufft för stor så där?
   2. Ojoj, det var många år före min alkoholdebut så jag vet inte, men mycket möjligt!

   Svara
 2. Ausgeflippt

  Coco Bahia var ju kalasgod! Kommer ihåg när jag som ung tonåring (reglerna om åldersgräns för sommarjobb inom industri var inte så stränga på den tiden) sommarjobbade på Sofiero bryggeri i Laholm. På den tiden tappade Sofiero fortfarande läsk, och Coco Bahia var en av smakerna. Sofiero tappade dock bara i 33 cl glasflaskor. Det var en viss känsla när man kunde ta en flaska med läsk direkt från det löpande bandet innan kapsylen kom på plats :-)

  Svara
 3. Mats

  ”Italia” hette länge Rio innan den döptes om. Sedan försvann den i många år innan Vasa Bryggerier återupptog tillverkingen, då återigen under namnet Rio och med ursprungsetiketten från 60-talet. På 80-talet var etiketten röd och grön med röda prickar om jag inte missminner mig…

  Svara
 4. Sievert

  Wårby var ju KF:s bryggeri och att de lyckades på licens på Pepsi är ju speciellt, antar att de endast såldes i Konsum/Domus/Servus då?!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *