Roterande balanshjul för ett ungt och aktivt liv

Efter en tids föräldraledigt är jag tillbaks (som om ingenting hänt) med en titt på Roto-Trainer. Den här sortens annonser var vanliga i Fantomen i slutet av 70-talet. Jag skulle tro att läsarna var ett par år äldre då än ett decennium senare (obs, jag menar inte att läsarna liksom föryngrades med åren utan det är snittåldern jag tänker på) för målgruppen för annonsen måste ju vara 15- till 18-åriga finniga grabbar. Numera är det väl mest medelålders soffpotatisar framför TV-Shop som köper sånt här.

Formgivaren stötte på problem. Han ville ha med fyra saker: själva redskapet (jättestort), muskler, hur man använder det samt massor av text. Det blev honom övermäktigt och han fick bara plats med tre av dem. Genom att lägga Roto-Trainern över mannens fot döljer han därmed hur man ska göra.

Modellen på bilden (shortsen, polisongerna, frisyren – så rätt!) har uppenbarligen inte byggt upp sina muskler genom att använda Roto-Trainer.

Texten måste ju kommenteras också. Det är löjligt mycket text men så var det alltid förr. En mycket intressant detalj är en totalt onödig mening som beskriver själva texten i annonsen: ”Den här annonsen ger information…” Något sådant har jag aldrig stött på förut. ”Motståndet anpassar sig automatiskt till Din ökande styrka” – tillåt mig tvivla! Skumt med kontonummer i adressen också. Box kan man ju förstå, men konto? Och så det bästa, ”gratisbroschyren” byter plötsligt namn i kupongen till ”färgprospektet”!

Fantomen 20/79

5 tankar kring ”Roterande balanshjul för ett ungt och aktivt liv

 1. Henrik

  Hej! Fin blogg, fann den nyss men kommer att följa den!

  Det där kontot i adressen är alltså svarspostskontot, dvs en referens så att Posten fakturera rätt företag (det är ju mottagaren som betalar portot i detta fall).

  Svara
  1. 80-talsreklam

   Tack och välkommen!

   Det du säger låter vettigt men frågan är varför man ser det så sällan? Det kanske är så att oftast står bara numret på en egen rad liksom, och utan ”Kontonummer” framför?

   Svara
    1. Job

     Det Henrik skriver stämmer precis! Man kan formatera det hela på olika sätt (Posten är väldigt flexibel) men på min arbetsplats står ”Kontonummer” fortfarande med.

     Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *