Lev offensivt med Stefan Edberg

Ät russin med Stefan Edberg

Stefan Edberg syns här riktigt spraka av energi, och 1987 var han verkligen på gång. Jag kan ju inget om sport men vad jag förstår tog han hem guldmedaljer från Australian Open, US Open och Stockholm Open detta år. Det kan ju inte vara illa! När jag gör mina efterforskningar märker jag dock en sak – Sverige vann Davis Cup 1987 men Edberg spelade inte i finalen. Han var med i finalerna 1984-1985 (vinster), 1986 (förlust), 1988-1989 (förluster), 1994 (vinst), 1996 (förlust). Men alltså inte i finalen 1987. Spelade han inte det året? Jojomen, han var med och säkrade Sveriges finalplats genom att vinna över de spanska bröderna Sanchez i semin. Men i finalen fullkomligt lyser han med sin frånvaro. Jag bestämmer mig för att kolla upp saken ordentligt och kontaktar Svenska Tennisförbundet. Där möts jag av total tystnad. Är det obekväma sanningar som inte får komma fram? Jag börjar ana ett scoop! Var han kanske packad? Ute och söp med Boris Becker? Petad pga divalater mot lagkamraterna? Eller tvärtom – utfryst av de äldre i laget som kände sig hotade av uppkomlingen?

Jag gräver vidare men till en början går det riktigt trögt. Inga källor ger några ledtrådar till anledning för Edbergs frånvaro. Jag kollar med Stockholms Tennisförbund. Enligt dem var Stefan ”(små)-skadad men det hade ju ej någon betydelse eftersom vi vann”. Sveriges Tennismuseum svarar kort och gott att han var skadad. Jahopp… men det kan ju fortfarande vara så att han blev skadad när han var ute och söp med Becker eller när lagkamraterna bäddade säck åt honom på hotellet, eller hur?

Annonsen är annars ett bra exempel på ”så känd att man inte behöver skriva ut namnet”. Till och med jag kände igen Stefan Edberg där. Det är väl Stefan Edberg?

Mycket imponerande elektricitet runt Stefan, på den tiden innan varje 10-åring kunde få till det där med Photoshop. Är det handritat med färgkritor?

Fantomen 10/87

7 tankar kring ”Lev offensivt med Stefan Edberg

  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Jag kände att jag var tvungen att gå till botten med detta, för mina läsares skull :)

   Svara
  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Kul att du gillar bloggen! Jag har halkat efter lite med inläggen nu men håll ut – det kommer mera!

   Din blogg var också kul, jag har länkat tillbaks :)

   Svara
 1. Anna (14 kommentarer)

  Bra grävt! Gillar kontrasten att han sprakar helt frenetiskt samtidigt som han ser sjukt opepp ut av minen att döma.

  Svara
  1. Dennis Germundal (119 kommentarer) Inläggsförfattare

   Man kan missta minen för koncentration men i själva verkat är han fly förbannad.

   Svara
 2. Love (2 kommentarer)

  Jag har ett minne av att Stefan Edberg också fanns på själva russinpaketen. Hans bild och lite fakta om honom. Som barn var jag inte sportintresserad, men denna tennis-spelare minns jag tydligt på grund av just russinpaket.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *