Gollyball – sommarens fullträff!

Gollyball

Ibland hade serietidningarna dubbla omslag för att få plats med fler annonser, och det gjorde ju att man kunde få se annonser över ett helt uppslag. Här är det The Coca Cola Company som slår på stora trumman för sin Gollyball.

Jag har ett vagt minne av Gollyball, jag vill minnas att det gick otroligt dåligt att spela det eftersom bollarna inte vägde något. Det ser onekligen helt crazy ut. Personerna på bilden verkar dock tycka att det här med Gollyball är hur kul som helst, när de springer runt i fula truckerkepsar och för stora tröjor. Allt ser väldigt amerikanskt ut, med kepsarna och konstgräset(?) men det står på svenska på etiketter och tröjor. Mycket mystiskt.

Bilden nedtill måste jag säga ger lite obehagskänslor, med en ung tjej som står inklämd mellan en mans ben och fyller på muggen han håller vid skrevet. Eller är det bara jag?

Namnet ”Gollyball” väcker en del frågor. Istället för att välja ett namn härlett från baseball valde man av någon anledning volleyball istället. Fast med ett ”g” i början för att… man skulle tänka på golf?

Notera att PET-flaskorna förr hade särskilda bottnar, för att stå stadigare antar jag. Man litade inte riktigt på att flaskorna kunde stå på den vanliga bottnen, med fyra ”bubblor”. Det borde har varit enkelt att testa dock.

Kaxigt med avslutningen ”Coca Cola, Fanta och Sprite hittar du överallt”.

Fantomen 10/87

8 tankar kring ”Gollyball – sommarens fullträff!

 1. Hanna

  Kul blogg, den ska jag följa även om jag inte är så bra på att kommentera. Gollyball ser för övrigt väldigt krystat och helt värdelöst ut. Man kan inte fått mycket kraft med en tom petflaska.

  Svara
 2. Patrik

  Nej. De var ingen höjdare att spela med de där mojängerna på flaskorna. Framför allt då pet-flaskorna var väldigt mycket tunnare då och alltså inte pallade med att spelas med. Jag har svårt att förstå mannen på bilden som tycks torka svetten ur pannan efter ett ihärdigt spel. Vad spelade han?

  Sedan fanns inte ”bubblorna” i botten på de genomskinliga flaskorna då, de var helt rundade i botten.

  Annars tackar jag så mycket för en skön blogg! Många minnen har väckts till liv. Tack!

  Svara
 3. Magnus af frodenqvist

  Minns när dryckesbolaget hade en drive och en sommar kom ut till stans badplats (karlslundsbadet bollnäs) och delade ut läsk och reklamprylar t oss ”coola ungdomar” ;). Bla just denna gollyboll. Vill minnas att de inte höll många slag. Vill minnas att det fanns cola på halvlitersburkar oxå på den tiden som hette ”supercan”.

  Svara
 4. Anna

  Tack för rolig historik!
  Fick tag på två oöppnade gollyballs på en marknad i somras
  Roligt att få veta vilket år de gavs ut

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *