Gnuggisar – rub it on!

Kalkitos gnuggisar

Gnuggisar var så jäkla kul när man var liten! Det jobbiga var att jag var lite ivrig och inte alltid orkade gnugga så länge som man skulle, med trasiga gnuggisar som följd. För det mesta slutade det dock lyckligt. Kalkitos var tydligen rätt stort i stora delar av världen fram till mitten av 80-talet, därför är det märkligt med det väldigt finsk-lydande namnet. Jag har inte hittat något som tyder på att Finland hade med namnvalet att göra dock. Däremot fann jag att företaget återupplivats i Singapore. För den som vill gnugga igen är det bara att beställa!

Fin annons, och eftersom det tydligen var nytt här är det rätt att visa en tydlig steg för steg-guide. Man kunde försökt trycka mer på de övriga motiven, det var ju inte gnuggandet i sig som var grejen utan om man gillade vilda djur gillade man att gnugga vilda djur. Men det är inte alla som gillar vilda djur eller hur? Pojken är fotograferad framför en… enorm trädstam? Eller en vägg inne i en pyramid?

Fantomen 19/78

14 tankar kring ”Gnuggisar – rub it on!

 1. Anna

  Detta minns jag med glädje! Har nog aldrig stött på just Kalkitos tidigare, men roade mig kungligt med något liknande. Kommer även ihåg en variant som fungerade mer som klistermärken som man flyttade runt på i olika miljöer. Min favorit utspelade sig i trafiken och man placerade ut lyktstolpar, vägskyltar, bilar, skolbarn osv…Funderar för övrigt på om pojken är placerad framför ett tygstycke?

  Svara
 2. Cliff Barnes

  Fränt. Håller nog med föregående talare, det ser ut som ett tygstycke.
  Noterar att adressen är till ”Gillette”. Ingen koppling till rakhyvelmärket?

  Svara
 3. 80-talsreklam

  Ja okej, det kanske är ett tygstycke. Men det ser ändå skumt ut. Varför ett tygstycke som ser ut som en innervägg i en pyramid?

  Anna: minns inte heller just Kalkitos, men gnuggisar var jättekul!

  Cliff: Jo det är tydligen rakhyvelmärket som ägde produktionslicens för Kalkitos.

  Svara
 4. Manikin

  Haha en sån hade man ju!! Shit vilka minnen :) Det fanns för övrigt flera varianter av den där grejen, bla ”rymden” kommer jag ihåg.

  Svara
 5. Kalkitos Forever

  Jag beställde från Singapore för c:a ett år sedan, och gav till mina syskonbarn, men det är tydligt att de (Kalkitos), trots namnet, inte är samma som originalet. Något i tillverkningen och materialet är annorlunda. De nya var svårare att gnugga loss och det luktar rätt starkt från plasten, vilket inte är bra (lukt = molekyler som man får i sig).
  Jag har även lyckats få tag på några gamla original-Kalkitos samt hittat några ognuggade, för att ge syskonbarnen samma Kalkitos-erfarenhet som mamma och morbror.

  Svara
 6. Stefan H

  Kalkitos anspelar väl på kalkera, alltså rita av, kopiera osv. Ändelsen -itos är väl vanlig i spanskklingande namn typ Doritos (majschipsmärket).

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *