Bokrecension: Serietidningsreklam!

Nu kommer boken som jag aldrig trodde skulle göras om jag inte skrev den själv – “Serietidningsreklam!” av Jimmy Wilhelmsson och Adam Evertsson. Tänk att det finns fler som är tillräckligt nördiga för att grotta ned sig i detta ämne. Inte nog med det, författarna går många gånger mycket längre än vad jag lyckas med i den här bloggen.

Från förordet:
Detta är en bok i vilken vi överskådligt sammanställer serietidningsreklam från knappt fyra decennier – för att analysera, upplysa men framförallt underhålla. Vi har gått igenom tusentals serietidningar från förr och mödosamt letat fram så mycket rolig information som möjligt kring avsändaren, reklammakarna och de medverkande.

En mycket lovvärd ambition, låt oss bedöma resultatet. Boken inleds med en beskrivning av serietidningsmarknaden från 1937 (året då Musse Pigg-tidningen startade) till början av 90-talet då serietidningens glansdagar var över. Detta följs av en översikt av hur reklammarknaden såg ut och om hur själva reklamen togs fram.

Härnäst dyker vi ned i bokens hjärta: annonserna. De är indelade efter produktkategori (snacks, tuggummi, dockor & actionfigurer osv.) och därefter grupperat efter varumärke eller tillverkare (t.ex. OLW, Hubba Bubba, Masters of the Universe). De flesta produkter får 1–2 sidor men ganska många tillåts breda ut sig mer, som t.ex. Masters of the Universe (4 sidor) och LEGO Technic (4 sidor). LEGO har ett helt eget kapitel (bokens största) där Rymd, Stad, Borg m.fl. fått flera egna sidor. Det är ett logiskt upplägg och utrymmet varje produkt får känns rimligt. Det märks att kopiöst många annonser gåtts igenom för att mynna ut i de runt 600 (give or take 100) annonser vi får oss till livs. Det är klart att enstaka fina saknas men i gengäld bjuds det på många godbitar jag aldrig sett tidigare. Stiligt formgivet med fokus på annonserna som sig bör. Ofta visas serier av annonser upp, sådana som hörde till samma kampanj eller hade samma tema. Det ger en jättefin överblick som man annars alltid saknar när man ser enstaka annonser. En liten anmärkning blir det på repron, bilder bredvid varann kan skilja ganska mycket i kontrast och tonomfång trots att de är lika gamla. Det kan ju bero på hur mycket olika tidningar gulnat genom åren men jag tycker att man borde gjort en varsam behandling av vissa bilder för att få det mer enhetligt.

Utöver annonser får vi historik om produkten och om inblandade reklambyråer och illustratörer. Sidorna innehåller också pratbubblor från författarna som kan innehålla allt från fakta till personliga minnen och omdömen. I bästa fall får vi även intervjuer med personer som var med, alltifrån kreatörerna till modellerna – ofta de förstnämndas barn. Detta är en av bokens stora behållningar. Det måste ha varit väldigt kul att leka detektiv och leta upp flickan i Hubba Bubba-reklamen och killen i Malacosnören-annonsen. En annan häftig sak är när man får se tidiga skisser på Olwen, Vira Blåtira-gänget, Hubba & Bubba och andra, med kommentarer av illustratörerna.

Bland texterna märks historien om LEGO-utmanaren BYGGIS och rättegångarna som följde, Medicinalstyrelsens försök att begränsa godisätandet, den svenska lanseringen av Barbie och Masters of the Universe (guld) och mycket annat. Sen förstås ett gytter av intressant fakta: ursprunget till Långbens uttryck “uschiamej”, hur noggranna Marabou var med att gå igenom tävlingsbidrag, anekdoter om Bathory och Venom kopplat till Scandinavian Music Club och en sak som av någon anledning gjorde mig väldigt glad fast den kanske var lite offtopic – en titt bakom kulisserna på hur omslagsbilden till spelet Dinosauriernas glömda dal gjordes.

Slutligen kommer en titt på Lilla Fridolfs önskesidor och så en avdelning som gärna fått vara minst ett par sidor till: kändisar som gör reklam för serietidningar.

Det blir förstås en kraftig köprekommendation av denna bok som infriar förväntningarna. Äntligen kan man följa serietidningensreklamens trender och få både överblick och nördig fakta. Den tangerar 80talsreklam.se otroligt bra, gillar man bloggen gillar man garanterat boken. Mitt exemplar kommer bli vältummat eftersom det är guldgruva av årtal, varumärken och fakta men även den som mest vill få en rejäl nostalgikick av bilderna kommer få sitt lystmäte. Jag som kalenderbitare saknar årtal (och helst tidning och nummer) vid varje annons men som tur är kommer sådan information göras tillgänglig för de som förhandsbokar.

I skrivande stund är det en vecka kvar tills förhandsbokningen stänger. Den som förhandsbokar får sitt exemplar i maj (officiellt släpp är i september) och en numrerad bilaga med extramaterial.

Edit: Förhandsbokningen är stängd men man kan boka den på Bokus och få den på utgivningsdatumet.

Dennis Germundal

Disclaimer: Detta inlägg är inte betald reklam och jag inte varit inblandad i boken.

Sor-Bits med nån sorts fruktsmak

I den här bloggen plockar vi inte guldkornen i annonsernas vetefält utan vi visar upp allt, precis som gud har skapat det. Sor-Bits har varit med tidigare och sågats för tråkig annons, tråkigt tuggummi och jobbigt papper runt varje tuggummi. Den förra annonsen var från början av 1987 och den här bör vara från våren samma år. Det har inte blivit bättre. Istället sämre på en punkt – massa text och enbart rörig att titta på.

Det här bör vara den 7e Sor-Bits-smaken i handeln efter en eucalyptus, en laktrits och fyra mint. Äntligen lite frukt tänker man, men vadå frukt? Vilken frukt? ”Fruktsmak” är väldigt ospecifikt och kan väl smaka lite hur som helst. Blodapelsin-liknande illustration på bilden men det behöver inte säga något om smaken. Den var säkert äcklig helt enkelt.

Signerad Andrén & Nordström SPR.

Fantomen 7/87

Philips Videopac G7000 med Rymdväktarna – se upp för pixlarna!

Gamla TV-spelsannonser är alltid kul för skillnaden mellan omslag och spel är så gigantisk. Se på det häftiga rymdslaget mellan vår lila hjälte och de onda flygande soptunnorna. Jämför detta med den infällda bilden på hur spelet faktiskt ser ut. ”Jaha, det är ett rymdskepp alltså”? De där pixlarna kunde vara vad som helst.

Philips Videopac G7000 (eller Magnavox Odyssey² som den hette i USA) kom 1978 och hade svindlande 64b i RAM, en 8-bitsprocessor på 1,79 MHz men framförallt – tangentbord i priset!

Förpackningen

Postern man kan beställa i annonsen är nog liknande denna.

Spel 39 ”Rymdväktarna” hette ”Freedom Fighters” på engelska och kom 1982 och ser ut så här:

Fantomen 25/83

GB ger dig fingret

GB Finger, 1984

1984 var inget toppenår för GBs glasskreatörer. Nyheterna var Joker (försvann 1987), Be-Bop och Citron Splitt (försvann 1986), Tom & Jerry (försvann 1985), Lollipop (kom på hösten och försvann 1984). Och så den här då, Finger, som också försvann 1986.

Isglass med jordgubbssmak format som en jäkla hand, där du ska börjar med att suga på pekfingret. Och så mitt på glassen, en stor bröstvårta. Jag bryr mig inte om ifall den var god, idén är sjuk. Jag har dock inte hittat några uppgifter om kontroverser, förmodligen lyfte ingen på ögonbrynen.

Fin annons annars, fartigt flygande glassar men interpunktionen är i vanlig ordning skum ”Toppen PUNKT”(?).

Fantomen 8/84

Nyhet, Hubba Bubba citron

Hubba Bubba Lemon, nyhet

Serietidningssamlare pratar mycket om ”first appearance”, alltså första numret där en viss karaktär medverkar. Detta skulle kunna vara first appearances av Hubba och Bubba, det kommer visa sig när jag grävt vidare i arkivet. Det bör i alla fall vara first appearance av Hubba Bubba Lemon Flavor.

Av naturliga skäl är ”last appearance” svårare eftersom det inte direkt slås på stora trumman för att uppmärksamma att en smak har utgått ur sortimentet. Men genom att titta på nyare annonser kan vi sa att Hubba Bubba försvann någon gång i skiftet 86/87, förmodligen i samband med lanseringen av äpple-smaken i början av 1987.

Edit: Nej det var nog inte första gången man såg dessa, enligt uppgift fanns de med från början i Europa, alltså 1979. Men i början av 80-talet användes många amerikanska annonser, med cowboy-tema och utan Hubba och Bubba.

Kalle Anka & C:o 9/84

Hotfulla chips från Olwen

OLW Hot Chips

Olwen är tillbaks, och nu med ”Hot Chips – Pepparkryddade”. På bilden i ett intimt ögonblick som jag hoppas inte sträckte sig längre än till kyssar.

Genom åren har det funnit några olika varianter av pepparchips men det är i vanlig ordning svårt att hitta vilka årtal de kom och försvann. ”Hot Chips” från 1985 är de äldsta jag hittat, men det står ju inte ”Nyhet” i annonsen heller.

Jag tror att denna påse ganska snart byttes mot ”Lövtunna Chips – Pepparkryddade” med utseende som i comebacken 2013 (då även Olwen gjorde comeback) men den blev inte så långvarigt, den försvann från olw.se 2016. Jag listar mina fynd nedan, tillägg och rättelser välkomna (OBS endast OLW i detta inlägg).

Creamy Pepper, 2001

Sourcream & Peppar Chips, 2008

Sourcream & Peppar Chips, solrosolja och ny design, 2008

Grill & Peppar Chips, 2008

Pepparchips från comebacken 2013, men hur länge hade denna påse varit borta?

Sourcream & Peppar Chips, ny design igen, 2014

Hot Sweet Peppers, 2014

Balsamico Salt & Peppar, 2017

Bonus, dessa ”World Champion Chips Salt & Peppar” släpptes i en tvådelad påse i samband med fotbolls-vm 2006, en del per halvlek!

World Champion Chips Salt & Peppar, 2006

Själv hatar ogillar jag starkt pepparchips och för den som trodde att jag fick slut på ordvitsar i rubriken kan jag skriva att jag inte ens skulle äta ”Hot Chips” under hot. Men för mer positiva smakomdömen kan man besöka Chipskungen.

Här kan man se del gamla förpackningar från OLWs 70-tal, 80-tal och 90-tal (dock inga med peppar) och chipscollection.com har många svenska påsar.

Fotot: Detta inlägg är tämligen unikt på så sätt att annonsen inte kommer från en serietidning utan från musiktidningen Ritz. Jag ville dock göra ett undantag eftersom det är en välkänd produkt bland serietidningsläsarna.

Ritz 4/85

Skynda dig, ta en Toy-tröja!

Toy

Full fart på dessa 70-talsbarn! Men varför, de har ju redan säkrat sina tröjor och borde därför leva som de lär och ta’t lugnt. Kopplingen vägmärken – Toy är väl inte den mest självklara men ok, man ska ta det lugnt i trafiken förstås och skyltarna ska signalera detta. Men 90-skylten borde väl då ha varit en 30-skylt istället?

Sweden_road_sign_B2.svgSkylt nummer 2, ”Stopp vid vägkorsning”, är lite intressant eftersom den inte finns kvar längre. Den ersattes 1973 med den röda, åttakantiga stoppskylten vilket gjorde denna tröja retro ganska snabbt.

Kalle Anka & C:o 20/1972

Tänk den lyckost som fick Mors Julbrev

Jultidningar 1983

Nu när det lackar mot jul vill jag visa en jultidningsannons. Tyvärr sticker den inte ut på något vis. Det finns inte ens en ful frisyr att klaga på. Frisyren i fråga lockar läsaren med fem fräscha hundralappar med Gustav II Adolf, en sedel som kom 1965 och ersattes av den med Carl von Linné 1987.

Jag undrar vilka konkurrenter Jultidningsförlaget hade vi denna tid då jag inte sett annonser för några andra förlag. Ändå anar man i formuleringar som ”har den stora katalogen” att det fanns andra jultidningsförlag (med mindre kataloger, givetvis).

Utbudet i denna stora katalog är förstås en harmlös mix av familjeunderhållning, där inget var avsett att sticka ut. Men med dagens glasögon är det lite intressant att titta på ”Mors Julbrev”. Denna anrika publikation verkar ha innehållit diverse pyssel som barnen och mamman kunde roa sig med. Var breven kom in i bilden är oklart, kanske skrev mamman ett brev till pappans kontor sen om vilket fint pyssel som producerats där hemma.

218209488_5e89b6c7-e489-4b69-af4b-d17ce6b2c2fb

Mors julbrev 1984 (bild från Tradera)

helge-artelius-mors-julbrev-1940-lafvasgarden-samlarmuseum

Mors julbrev 1940 (foto Lena Svalfors Hedin)

Fantomen 18/83

Lite jordnötsringar, lite armar, lite naket

Jordnötsringar

Nu blev det väldigt lättklätt här i bloggen, ojojoj! Denna annons studerades kanske lite noggrannare än andra i ett och annat tonårsrum. Är inte toplesstjejen till höger väldigt strategiskt placerad i kompositionen?

Tre högerarmar okej, det kan man ju ha. Men att lyckas få dem olika solbrända tar ändå priset.

Estrellas Jordnötsringar lanserades 1977 och var de enda jordnötsringarna i snackshyllan ända till 1993 då OLWs Rock’n Rollers kom. Dessa bytte namn till Lucky Loops ca 1997, var borta under något år runt millenieskiftet och återkom sen under namnet Jordnötsringar.

Fantomen 12/83

Varning för flirtande clown

Flirt från GB

En bild av ren och skär ondska. Här står John Wayne Gacy med sina senaste offer. För att locka till sig barn brukar han klä ut sig till clownen Pogo och dela ut glassar. Förklädnaden lyckas dock inte dölja hans illvilliga flin och de lystna blickarna han kastar på barnen skulle ha varnat mindre oskuldsfulla byten. Men Astrid och Siv vill ju bara ha varsin hjärte-festlig glass och clownen verkar ju så snäll och generös. Han har massor med glassar i sin skåpbil säger han.

GB visar redan här i början på 70-talet att clowner i barnreklam är dömt att misslyckas. Trots det försökte sig Marabou på samma sak under 80-talet med sina miniclowner. McDonald’s ska vi inte tala om, men Ronalds nuna ser man lyckligtvis allt mer sällan tycker jag.

Eller är det bara jag? Såg jag Det (1990) i för unga år och blev traumatiserad? Delvis kanske, men ta en ordentlig titt på GB-gubben här ovan och säg att han inte ser ut att äta barn till frukost.

Flirt var årets nyhet 1972, tillsammans med bl.a. Sandwich och Piggelin men blev till skillnad från dem inte så långvarig i glassboxen – redan 1979 var den försvunnen.

Kalle Anka & C:o 20/1972